Azon adósoknak, akik az elszámolás után sem fizetnek, két megoldás adódhat: a Nemzeti Eszközkezelő (NET) vagy a magáncsőd jelentése, más néven a készülő adósságrendezési eljárás. Ezen lehetőségek rengeteg ügyfélnek segíthetnek, de az adósok problémáját nem oldja meg, nekik további intézkedések szükségesek – nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, Nagy Márton.


Minden negyedik hitellel baj van - A nem teljesítő hitelek legnagyobb aránya a lakással fedezett hitelek. Mintegy 193 ezer nem teljesítő jelzáloghitel szerződés közel 1500 milliárd forintos állományt tesz ki. Érdemes lenne átgondolni más országok tapasztalatait – mondta Nagy Márton. Horvátország például a legnehezebb helyzetben lévő háztartások helyzetén úgy segített, hogy elengedte adósságuk egészét, bankok és közüzemi szolgáltatók részvételével. A veszteséget az állam nem vállalta át. Írországban a jegybank úgy segített az adósoknak, hogy célszámokat fogalmazott meg a bankoknak arra vonatkozóan, hogy a nem teljesítő állomány mekkora részét kell átstrukturálásokkal fenntartható adósságpályára állítaniuk. Ezen felül el is várta, hogy ezen átstrukturálások háromnegyede sikeres is legyen.

Két újabb nagybank távozik - Sürgős megoldásra van szükség a túlzott eladósodottság, a szociális helyzetek és az ingatlanpiac korlátozott felszívóképessége miatt. El kéne gondolkodnia az államnak a horvát vagy az ír példához hasonló adósságkezelésen – nyilatkozta az ügyvezető igazgató. Ezen felül ügyet kell fordítani a bankrendszer teherviselő képességére és a morális kockázatok kezelésére. Nagy Márton beszélt arról is, hogy a hét helyett öt univerzális nagybank marad, míg a mérethatékonyság szabályozás miatt legkevesebb három új jelzálogbank alakulhat. Továbbá, folytatódik a növekedési hitelprogram finomhangolása, amit szeretnének kiterjeszteni a lakóparképítéshez kapcsolódó finanszírozásra.

Az ügyvezető igazgató a lapnak beszélt arról is, hogy míg a mérethatékonyság miatt várhatóan öt univerzális nagybank marad a jelenlegi hét helyett, addig a szabályozás hatására minimum három új jelzálogbank alakulhat. Beszámolt arról is, hogy folytatódik a növekedési hitelprogram finomhangolása, gondolkodnak a program lakóparképítéshez kapcsolódó finanszírozásra való kiterjesztésén.