A kötelező biztosítás egy kötelező szerződés, mely mindenkire vonatkozik, aki a gépjárművével a közúti közlekedésben részt kíván venni. Nincs ez máshogy akkor sem, ha egy tulajdonosnak több autója van, vagy ha egy személy több autónak az üzembentartója.

Tehát a kötelező biztosítás második autóra éppen annyira kötelező, mint az elsőre. A biztosítás egyéb iránt egy felelősség-biztosítás, mely az üzembentartó felelősségéből adódó károkra nyújt anyagi fedezetet. A második autóra kötött kötelező biztosításra ugyan azok a kötelezettségek és jogok vonatkoznak, mint az első autóra, azaz az adás-vételi szerződéstől vagy az üzembentartó szerződés érvénybe lépésétől érvényben kell lennie. Érdemes a második szerződés megkötésekor is a teljes hazai kínálatot figyelembe venni, hiszen a biztosítók ajánlatai között mind szolgáltatásban mind díjban rengeteg eltérésé tapasztalható.

Az első és a második autó kötelező biztosítása között egyetlen eltérés lehetséges csak. Ez nem más mint a bonusz malusz besorolás. Míg az első autó kötelező biztosításánál figyelembe kell venni a kármentességi mutatókat addig a második kötelező biztosítás mindig A/0-ban kell megkötni. Az újonnan megkötött kgfb szerződésnél egyébként ugyan úgy lehet halasztott díjfizetést választani, mely alapján díj megfizetése nélkül is 60 napig érvényben marad a szerződés. Fontos tehát a kötelező biztosítás második autóra is időben megkötni azonban elkapkodni nem szabad. A piaci kínálatban körbe nézni illetve a díjakat összehasonlítani a legkönnyebben a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével tud.