A Jyrobike egy igazán hatalmas találmány, amellyel a gyerekek nem csak pillanatok alatt meg tudnak tanulni biciklizni, de e mellett teljes biztonságban is érezhetik magukat. Ezt az abszolút biztonságot az első kerékbe épített giroszkóp garantálja, melynek köszönhetően az átlag gyermekek mellett mozgássérültek is kiválóan tudják használni, mindenki, aki még esetleg nem képes kora, vagy állapota miatt egyensúlyozásra.

Az ötlet és persze a gép összeállítása egyáltalán nem bonyolult, a beépített nagysebességű giroszkóp magával az első kerékkel koncentrikusan végzi a forgást. Jyrobikeot megbillentik oldalra, azt a giroszkóp azonnal visszaállítja függőleges helyzetbe. A bemutatón látni lehetett, hogy a kerékpár minden kívülről jövő segítség nélkül hogyan gurul és halad egyenesen, függőleges helyzetben, így a tesztek szerint ugyan ez történik, ha egy kisgyermek ül rajta, aki még nem képes egyensúlyozni.


Az még nem látható tisztán a tesztelésekből, hogy mi történik kanyarodáskor, de az igen, hogy a beépített giroszkóp három fokozatot tud, melyeket az első keréken található gombokkal lehet kapcsolni, sőt még távirányítóval is működtethető. Ennek óriási előnye, hogy amennyiben úgy látjuk, a gyermekünk már ügyesebb, mint ő maga gondolná, akkor akár lejjebb is lehet venni a giroszkóp segítségét távolból és ezzel csökken a rásegítés mértéke is, a gyerek pedig észre sem veszi, hogy önállósodik, elfelejt pánikolni! Miután az elkészült prototípust kimondottan gyermekeknek szánták, így számtalan extra is található rajta, mint a villogó, vagy a sziréna és dínóhangot adó dudaféle.

A Jyrobike, az abszolút stabil kerékpár azonban nem csak gyerekeknek lesz elérhető, mert már készülőben van a felnőtteknek szánt változat is, melyet szintén úgy fejlesztenek ki, hogy azt akár idegrendszeri, mozgásszervi betegségben szenvedők is bátra használhassanak. A felnőtt változat kormányról lesz irányítható és vezérelhető, de a tervezetben látható egy olyan variációs is, amelyik dinamikusan változtatható rásegítéssel működhet a tanulási időszakban.

A feltalálók pillanatnyilag keresik a közösségi finanszírozás lehetőségét, és bár az előállítás költsége nem ismert, de azt már lehet tudni, hogy egy 12”-os giroszkópos kerék ára 129 USD, egy 16”-os 149 USD körül mozoghat majd, ami ha a kerékpár által nyújtott biztonságot nézve nem is olyan vészes, átszámítva 29-33 ezer forint körül mozog.